joi, 2 aprilie 2009

Stana fara caini ?

In viata reala este imposibil sa lasi o stana fara caini si sa speri ca vei mai avea o turma prospera. Sau sa le pui botnita dulailor si sa te astepti sa mai fie alungati lupii atunci cand vin sa faca prapad in turma. Orice turma care are cainii alungati sau "incapacitati" devine o prada usoara pentru orice animal de prada.

Am facut aceasta introducere deoarece m-am saturat sa-i tot aud pe romani injurandu-l pe Guvernatorul Bancii Nationale, pe Presedinte sau pe alt om politic. Niciodata nu s-au gandit cei "iuti la manie" ca nu-ti permiti sa lupti cu "lupii" atunci cand nu ai "caini" destoinici si puternici in jurul tau. Daca esti "pastorul" unei "turme" ai carei "caini" au botnita sau sunt lihniti de foame ai 2 optiuni atunci cand te viziteaza "lupii" :
1) Te impotrivesti lor si atunci pieri si tu si "turma", caci nu poti castiga de unul singur lupta impotriva animalelor de prada;
2) Accepti tacit sacrificarea unei parti din turma pentru a satisface "foamea lupilor" si asiguri perpetuarea turmei, umpland in timp golul lasat de "lupi". Bineinteles, refacerea "turmei" se poate realiza pana la urmatoarea vizita a "lupilor", atunci cand ori ai reusit sa cresti "dulai" adevarati si buni de lupta, ori vei fi nevoit din nou sa faci o alegere.

Intrebare: cati dintre noi s-ar impotrivi "lupilor" stiind ca aceasta echivaleaza cu pericolul disparitiei intregii "turme"? Si cati ar accepta tacit sacrificarea unei parti din "turma" pentru a salva restul "oilor"?

Cine este vinovat pentru o asemenea situatie in care un "pastor" trebuie sa aleaga intre 2 rele? Raspunsurile la aceasta intrebare sunt multiple, dar ne mai ajuta cu ceva identificarea vinovatilor pentru evenimentele din trecut? Nu este mult mai benefic pentru intreaga "turma" sa-ti concentrezi intreaga energie ca sa indepartezi "cainii" lasi si incapabili de lupta, sa-i hranesti bine pe cei care indraznesc sa lupte cu animalele de prada si sa cresti noi "dulai" adevarati care vor lupta cu "lupii" avand sanse reale de a invinge?

Nu exista "turma" prospera daca "pastorul" este destoinic, insa are "dulai" slabi, fricosi, capabili sa se alieze cu animalele de prada tot asa cum nu exista "turma" bogata daca "dulaii" sunt destoinici, insa "pastorul" ii indeparteaza pe cei mai capabili, ii tine flamanzi pe restul si aduce pe post de paznici niste "caini" pentru care conteaza doar satisfacerea propriilor nevoi in detrimentul turmei.

Care-i solutia? Fiecare dintre membrii "turmei" trebuie sa se implice si sa caute, impreuna cu ceilalti, cele mai bune solutii pentru apararea proprie si a "turmei"plecand de la premisa ca vor fi nevoiti sa dea piept cu animalele de prada fara sa-i apere nimeni. Daca insa membrii "turmei" dorm linistiti asteptandu-se sa "vegheze" altcineva pentru ei vor ajunge, unul cate unul, hrana pentru "lupi".

Niciun comentariu: