duminică, 24 mai 2009

Nu credeti ca Unitatea reprezinta singura sansa de supravietuire?

Ca urmare a deciziilor luate in ultima perioada de catre guvernanti ( oare ei sunt constienti de implicatiile puternic negative ale deciziilor luate in numele nostru?) am sesizat accentuarea starii de depresie in mediul de afaceri. Si este normal sa se intample acest lucru atunci cand, fiind pe marginea prapastiei si sperand ca cineva iti va intinde o mana de ajutor sau MACAR iti va spune o vorba buna, te trezesti ponegrit si imbrancit.

Sunt convins ca toti cei care sunteti antreprenori stiti mai bine decat mine ca reusita oricarei afaceri depinde de cel putin 3 factori esentiali :

1) Psihicul antreprenorului --> cel care isi cultiva o gandire de invingator are mai multe sanse de reusita decat cel care este nesigur pe el si pe viabilitatea ideilor sale;

2) Pregatirea profesionala --> un antreprenor are mai multe sanse de reusita daca porneste o afacere intr-un domeniu pe care il cunoaste si pentru care are atat pregatirea profesionala necesara cat si pasiune;

3) Piata --> cel de-al treilea factor, de care este necesar sa tinem cont, il reprezinta mediul economic si implicit politic in care antreprenorul isi desfasoara activitatea;

In prezent ce se intampla in Romania? In primul rand psihicul antreprenorilor este supus unei presiuni crescande atat din cauza conditiilor economice din piata in care isi desfasoara activitatea cat si din cauza deciziilor gresite si uneori de neinteles luate de catre decidentii politici.

Chiar daca o parte dintre antreprenori nu sunt cu adevarat afectati economic din cauza impozitului forfetar ( ei platind oricum un impozit pe profit mai mare decat limita minima impusa prin acest impozit), totusi psihicul lor a suferit o lovitura serioasa. De ce? Deoarece este extrem de descurajant sa vezi ca, in conditii economice din ce in ce mai grele, guvernantii nostri nu stiu decat sa vina cu un nou impozit, cu un nou bolovan pus in spinarea celor care deja au probleme legate de supravietuirea economica. In loc sa ti se dea curaj prin adoptarea unor decizii care sa-ti usureze poverile fiscale ti se mai pune in carca o sarcina suplimentara--> cum sa nu te apuce disperarea vazand incapacitatea guvernantilor de a veni cu solutii constructive in loc de a veni cu solutii destructive?

Nu credeti ca este necesara regandirea profunda a gandirii antreprenorilor? Nu credeti ca IMM-urile din Romania trebuie sa dea dovada de o reala unitate pentru a nu se lasa distruse atat din cauza mediului economic dificil cat si din cauza deciziilor guvernatilor?
Pana in prezent majoritatea dintre noi am considerat ca mediul economic are propriile mecanisme de autoreglare si de depasire a momentelor de criza. Ma tem ca aceasta gandire nu mai este de actualitate deoarece a intervenit un factor puternic perturbator : interventia fatisa si brutala a factorului politic in mediul economic.

Ultima dovada de interventie brutala si ilogica din punct de vedere economic o reprezinta garantiile pe care guvernantii vor sa le acorde pentru achizitionarea "primei case", valoarea garantiilor fiind de 1 miliard de euro ! Este absurd sa distorsionezi astfel piata locuintelor ( o piata eminamente speculativa) si sa oferi sprijin din bani publici pentru un sector care nu aduce pratic nici un fel de valoare adaugata, dar care se bazeaza pe cea mai crunta specula : sectorul imobiliar !

In loc sa ofere garantii de 1 mld de euro IMM-urilor care doresc sa atraga fonduri europene si care in mod cert :
- au de unde inapoia banii in momentul in care le sunt returnati mare parte din banii investiti
- creeaza locuri de munca sustenabile si implicit contribuie la bugetul Romaniei prin plata a numeroase impozite si taxe
- creeaza plus valoare si contribuie la scaderea importurilor ( si implicit la imbunatatirea pe termen lung a balantei comerciale a Romaniei)
guvernantii nostri decid sa ofere garantii pentru IMM-uri de numai 100 milioane de euro, oferind insa speculatorilor imobiliari si bancilor (pentru ca de fapt ei sunt adevaratii beneficiari ai acestei masuri) garantii inzecite . Aceasta decizie este ilogica si totodata reprezinta un adevarat genocid economic deoarece pune bazele unei viitoare crize subprime si in Romania !

Avand in vedere cele expuse mai sus, precum si faptul ca o asemenea masura ilogica nu ar fi fost luata fara un lobby puternic din partea speculantilor imobiliari si al bancilor, va propun tuturor :
- cresterea unitatii IMM-urilor prin intermediul organizatiilor deja existente ( creearea altor organizatii ar duce la o divizare si, implicit, la o scadere a fortei antreprenorilor);
- identificarea celor mai bune solutii pentru cresterea exponentiala a presiunii exercitate de catre IMM-uri prin cresterea "agresivitatii" lobby-ului promovat la nivel guvernamental de catre reprezentantii antreprenorilor;

Daca dezvoltatorii imobiliari ( in mare parte simpli speculanti) si bancile au reusit, printr-un lobby agresiv si constant, sa determine guvernantii sa-i sprijine cu sume importante de bani sunt convins ca si antreprenorii romani vor reusi sa beneficieze de un ajutor consistent din partea guvernantilor cu o singura conditie : practicarea aceluiasi tip de lobby agresiv si constant !

In incheiere va rog sa nu uitati un lucru esential : IMM-urile beneficiaza si de sprijinul romanilor constienti ca o economie nu poate exista si nu se poate dezvolta fara sa aiba la baza un fundament sanatos. Iar dezvoltatorii (speculantii) imobiliari nu reprezinta, sub nici o forma, un fundament sanatos pe care se poate dezvolta o economie. Ei reprezinta, in cel mai bun caz, doar o extensie a unei economii dezvoltate si sanatoase.

Niciun comentariu: