luni, 16 martie 2009

28 de ani

Maine se vor implini 28 de primaveri de cand am aparut si eu pe pamantul acesta romanesc. Si, orice as face,nu-mi pot alunga din suflet temerile atunci cand ma gandesc cum vor arata tara si poporul acesta peste 28 de ani.

De ce oare suntem atat de obositi si de descurajati? De ce refuzam sa ne mai proiectam vietile peste 5-10-20 de ani? De ce gandim doar pe termen scurt? De ce ne pierdem demnitatea si ne transformam in simple bucati de huma insufletite lipsite de coloana vertebrala si de ratiune?

Pentru numele lui Dumnezeu, ce se intampla cu poporul meu? Din partea cui vin agresiunile psihice pe care le resimtim zilnic? Pe un adversar identificat il poti combate, dar ce poti face cand adversarul este ascuns? Suntem "educati" in spiritul consumismului, al mizeriei morale, al poalelor date peste cap ziua in amiaza-mare, al renegarii valorilor si al proslavirii nulitatilor. De ce? De ce acceptam aceste mizerii?

Multi ani au trecut zbatandu-ma pentru a duce o lupta pe care nimeni n-o poate duce de unul singur. Intr-un final am inteles ca SINGURA sansa de a-mi ajuta poporul este sa fiu puternic financiar. Si iata ca s-au scurs inexorabil 28 de ani din viata mea si sunt departe de a fi puternic financiar, luptand inca din greu pentru a fi independent financiar. Pana cand?

De nenumarate ori mi s-a spus, mai ales in ultimii 10 ani de viata, ca "nu pot schimba nimic". M-am saturat sa tot aud aceste cuvinte de la oameni inzestrati cu tot ce le trebuie pentru a fi oameni deplini : sanatate, integritate fizica si psihica, inteligenta. Si inca nu pot intelege : de ce nu putem schimba nimic? De ce acceptam inocularea acestei idei fataliste? CE AVEM NOI DE CASTIGAT daca acceptam o asemenea idee lipsita de logica? Viata este precum un fluviu neobosit, care oricand poate iesi din matca, care poate fi navalnic uneori si molcom in alte dati. Viata este o Minune pe care noi o transformam intr-o povara acceptand conditionarile psihice pe care ni le impun unii "binevoitori" si, culmea culmelor, conditionandu-ne unii pe altii ! In loc sa ne incurajam unii pe ceilati noi ne conditionam reciproc, ne "ciomagim" unii pe altii.

Iertati-mi tonul, dar sunt atat de dese si de concertate agresiunile la care este supus poporul nostru incat nu prea am cum sa debordez de optimism. Ni s-a spus, in urma cu cateva luni de zile, ca Romania va trece usor peste efectele crizei financiare care matura planeta. Acum ni se spune ca avem nevoie de "mila" FMI-ului si ca trebuie sa ne bagam iarasi robi la ei pentru a primi in jur de 19 mld de euro, bani care nu se vor regasi in economie. Acesti bani imprumutati vor fi folositi pentru a "stinge" datoria privata garantata de Statul Roman, datorie contractata in mare masura de cei care ne-au indatorat pe noi la niste rate ale dobanzii uriase. Dar nu conteaza acest lucru, noi trebuie sa fim fericiti si optimisti, nu-i asa? Practic noi ne imprumutam la cel mai neinduplecat camatar pentru a plati datoriile realizate de anumite entitati private pentru care au garantat cei care afirma ca reprezinta "Statul roman". Sinistra gluma...si sinistru cercul vicios in care iarasi suntem varati.

"Ni s-a spus ca niciodata nu se va reamplasa din nou Statuia Libertatii in Arad. Si ea exista astazi !!! Mai ieri, am auzit un politican roman spunand ca niciodata nu va fi autonomie teritoriala. La care putem raspunde, de asemenea, doar cu: sa asteptam pana la capat. Daca vom fi uniti, cuvantul romanesc niciodata va insemna in maghiara in curand"
Marko Bela, sef UDMR,senator in Senatul Romaniei !

Iata un alt motiv de "bucurie" si optimism ! Un senator roman de etnie maghiara, platit din banii nostri, ne da cat se poate de clar cu "tifla peste nas" si ne spune ca degeaba afirmam noi acum ca nu vom accepta ruperea Ardealului de Romania, caci stiu ei mai bine ca vom ceda tot asa cum am cedat si in problema "statuii libertatii" din Arad. Nu conteaza ca separarea etnica duce la escaladarea urii si a violetei, nu conteaza ca "stimabilul " Marko Bela incalca Legile tarii si Constitutia ( pedeapsa pentru infractiunile savarsite de el o reprezinta privarea de libertate), nu conteaza nimic! Noi trebuie sa fim senini, calmi, fericiti si sa nu ne preocupam de pericolele reprezentate, printre altele, de iredentismul maghiar. Noi trebuie sa avem grija sa nu cumva sa "deranjam" sensibilitatile unor indivizi anacronici, care degeaba sunt cetateni europeni deoarece viseaza la o faramitare a tarii pe criterii etnice (cel mai aberant criteriu cu putinta, provocator de multa suferinta). Avem structuri care trebuie sa aplice Legea in cazul UDMR-ului (care nici macar nu are statut de partid politic) si nu o fac ! De ce? Ce fel de tara e aceea in care vine un senator din Parlament si-ti spune ca oricum va reusi sa-ti rupa tara in 2 fara sa raspunda penal pentru afirmatiile lui? Ce fel de tara este aceasta si ce fel de conducatori exista in acea tara? Cati indivizi trebuie sa tradeze acea tara si acel popor pentru a ajunge un individ precum Marko Bela sa declare tot ce-i trece prin minte fara nici cea mai mica grija legata de incalcarea Legilor tarii? Cati?

Maine este ziua mea si voi incepe aceasta noua zi plin de speranta ca voi gasi cat mai curand raspunsuri la intrebarile care ma macina de ceva vreme :
- Cum imi pot castiga independenta financiara pentru a-mi castiga o mai mare libertate de actiune?
- Cum pot sa gasesc oameni asemenea mie si cum pot sa ma apar de cei care iubesc tradarea?
- Cum pot sa contribui la imbunatatirea vietii si viitorului celor de un neam cu mine?
- Cum pot sa devin eu insumi din ce in ce mai bun?





2 comentarii:

Lucian spunea...

LA MULTI ANI!
Sa fii totusi optimist ca au trecut dar din ce se vede nu in zadar fiindca altii au 38,48,58 si totusi....in zadar.
Cat despre postare,pe mine ma deranjeaza in primul rand tristetea oamenilor,fie ei romani,maghiari,tigani...toti au privirile triste si posomorate

George Stoian spunea...

Multumesc pentru mesaj, Lucian !
Intrebare : ce facem pentru a combate tristetea si neputinta care ne conditioneaza psihic si ne afecteaza puternic negativ vietile ? Ce se intampla cu noi de suntem atat de deprimati, de violenti si de nepasatori ca popor?
Trebuie sa ne smulgem din aceasta stare, care este primul pas ce trebuie facut? Eu as sugera ca primul pas sa reprezinte ruperea oricarei legaturi psihice cu greselile savarsite in trecut. Dar cine sa-i invete pe romani sa-si revigoreze psihicul? Nu cumva fiecare dintre noi trebuie sa faca acest lucru in grupul lui de cunoscuti?
Trebuie sa ne miscam, trebuie sa ne smulgem din starea in care ne aflam in prezent. De noi depinde insa daca vrem sa luptam pentru o viata mai buna sau daca ne multumim sa ne complacem in starea in care ne aflam in prezent. Doar de noi depinde !