luni, 23 martie 2009

Pana cand?

Nu v-ati saturat de prostie, de lasitate, de nepasare, de frica, de tradare, de supusenie ? Nu v-ati saturat de saracie si de efectele perverse pe care le are asupra intelectului si moralitatii acestui popor? Sunt convins ca aproape toti romanii mi-ar raspunde afirmativ la aceste intrebari. Dar daca as intreba "ce anume faceti pentru a elimina toti factorii negativi enumerati mai sus" aproape toti romanii ar da din umeri si mi-ar spune ca "nu fac nimic pentru ca eu oricum nu pot sa schimb nimic". Mentalitate mioritica sau manipulare psihologica condimentata cu multa conditionare psihica?

Ma zbat de ceva vreme pentru a deveni un vector al schimbarii in aceasta tara. Am "migrat" din domeniul software catre domeniul financiar (proiecte derulate cu fonduri europene nerambursabile) incercand sa nu mai stau "deoparte", sa ma implic si sa fac "ceva" in tara asta! Dar ma lovesc de atatea obstacole, majoritatea ridicate de catre oamenii din jurul meu, incat am ajuns sa ma intreb deseori cati romanii gasesc placere in "lovirea" celor din jurul lor, cati sunt "fericiti" atunci cand reusesc sa faca rau altor semeni.

Nu cred ca mai are sens sa mentionez cat de puternice sunt efectele negative pe care trebuie sa le suportam toti din cauza gandirii noastre total defectuoase. Noi toti suntem precum un balon umflat cu aer...e suficient sa-l intepi cu un simplu ac si din toata maretia lui nu mai ramane nimic. Nu ma credeti? Un exemplu: in urma cu cateva luni factorii de conducere polonezi au declarat public ca analizeaza posibilitatea contractarii unui imprumut de la FMI din cauza deteriorarii economiei poloneze. In aceeasi perioada factorii de decizie din tara noastra spuneau ca nici nu se pune problema contractarii unui imprumut extern deoarece Romania poate trece peste aceasta perioada dificila fara sa mai cerseasca ajutorul nimanui. In prezent factorii de decizie polonezi au declarat ca nici nu se pune problema unui imprumut de la FMI si ca de fapt "nu s-a inteles bine" ce au vrut ei sa spuna: Polonia e dispusa sa imprumute FMI cu aproximativ 1,5 miliarde de euro, dar in nici un caz nu are nevoie de ajutor de la FMI. Factorii de decizie romani ne anunta ca, in numele nostru, au cotit-o ca la Ploiesti : luam un imprumut extern de aproximativ 20 de miliarde de euro. Ceea ce nu ne spun ei este ca acest imprumut va permite sucursalelor bancilor straine sa expatrieze cateva miliarde bune de euro catre bancile-mama, saracind astfel si mai mult mediul economic romanesc de "sangele" economiei: banii .

Asadar...ai nostri conducatori au fost falosi si acum am ajuns sa cersim ajutor extern...polonezii au fost extrem de retinuti in declaratii si acum se ofera sa ajute ei FMI-ul, refuzand orice "ajutor" de la "fratii mai mari".

Cum de avem asemenea conducatori? Cum pot altii sa aiba conducatori responsabili? Este vorba despre educatie? Despre mentalitate? Suntem mai prosti decat altii? Nu cred, eu cred ca suntem indobitociti de vreo 19 ani de zile , iar acum incep sa se vada din plin "rezultatele". Si mai cred ca este vorba despre ceva extrem de important : respectul de sine al membrilor unui popor. Noi nu prea mai avem respect fata de noi insine---> nu mai avem respect nici fata de semenii nostri.

Pana cand nu vom reinvata sa ne respectam pe noi insine, sa-i respectam pe cei din jurul nostru, sa fim responsabili si sa ne implicam renuntand la lasitate si la nepasare nu vom avea o soarta mai buna ! Dimpotriva, soarta noastra va fi din ce in ce mai amara daca nu vom constientiza faptul ca trebuie si putem sa fim bogati material si moral depasindu-ne zi de zi pe noi insine!

Niciun comentariu: