luni, 9 mai 2011

9 mai 1877 - ziua proclamarii Independentei Romaniei

In urma cu 134 de ani, cu pretul pierderii a peste 10.000 de militari romani (dintr-un total de aprox 60.000) si totodata cu mari eforturi financiare (peste 100 milioane de lei aur) Romania isi castiga independenta. Sa nu uitam ca, dupa ce suferisera deja cateva infrangeri repetate, armata rusa cere (prin intermediul printului Nicolae) ajutorul armatei romane. Astfel, pe data de 18 iulie 1877, printul Carol al Romaniei primeste urmatorul mesaj : "Turcii, adunînd cele mai mari mase de trupe la Plevna, ne zdrobesc. Rog să faci fuziune, demonstraţiune şi, dacă se poate, să treci Dunărea cu Armata după cum doreşti. Între Jiu şi Corabia demonstraţiunea aceasta este neapărat necesară pentru înlesnirea mişcărilor mele. Nicolae“. (cf. Istoria militară…, vol. IV, pag. 674). Armata romana raspunde la acest apel disperat al rusilor si intra in lupta, contribuind in mod decisiv la infrangerea armatei otomane.
Remember : in ciuda sacrificiilor atat de costisitoare facute de romani, dupa infrangerea otomanilor rusii i-au interzis delegatului roman sa participe la negocierile de armistitiu si de pace ce s-au incheiat la 19 februarie 1878 prin semnarea tratatului ruso-turc de la San Stefano. Recunoasterea independentei Romaniei s-a realizat doar la presiunea Marilor Puteri, iritate ca Imperiul Tarist se dovedea din nou (prin despagubirile de razboi solicitate) foarte hraparet.

In prezent, ca urmare a "europenizarii" noastre, multi romani "uita" de semnificatia nationala a acestei zile si-si "amintesc" doar faptul ca aceasta data este celebrata si ca Ziua Europei. O fi bine, o fi rau? Viitorul ne va oferi cu certitudine un raspuns.

Niciun comentariu: